Tekstgrootte
Praktijkonderwijs is regulier voortgezet onderwijs voor leerlingen die graag leren in de praktijk en door te doen. In kleine klassen volgen leerlingen hun eigen leerroute, in hun eigen tempo. Ze krijgen theorievakken, praktijkvakken én lopen stage. In het praktijkonderwijs leer je echt een vak. Dat is de kracht van praktijkonderwijs.
Ben jij leerling, ouder of onderwijsprofessional op een basisschool én wil je meer weten over praktijkonderwijs? Ben je benieuwd naar ervaringen van leerlingen die op het praktijkonderwijs zitten of wil je op de hoogte blijven van de meest actuele ontwikkelingen?
Je vindt het allemaal op de website DAAROM PRAKTIJKONDERWIJS
Ben jij een doener? Dan is ons praktijkonderwijs jouw plek! Dankzij de kleinere klassen is er veel ruimte voor individuele aandacht. Naast de reguliere vakken bieden we vijf richtingen waarin je branchecertificaten kunt behalen: Dienstverlening en Zorg, Verkoop en Logistiek, Techniek, Horeca en Groen. Aan het eind van je opleiding behaal je het landelijk erkende diploma Praktijkonderwijs. Past dit bij jouw leerroute? Dan kun je ook een Entree-diploma (mbo-1) behalen. Daarmee kun je doorstromen naar werk of mbo-2. Je verlaat de school met waardevolle werknemers- én vakvaardigheden.
Bij ons op school volg je een eigen leerroute die past bij je leeftijd en wat jij kunt! Wij hebben oog voor wat jij nodig hebt om beter te kunnen leren.
Dit is wat onze begeleiding uniek maakt. Zo zorgen wij ervoor dat iedere leerling passend onderwijs krijgt en zichzelf kan zijn.
In elk leerjaar loop je stage bij onze school en bij stagebedrijven. Hierdoor kun je heel goed de werknemers- en vakvaardigheden oefenen. In leerjaar 1 loop je stage op school. Je wordt medeverantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in de school. Je ontvangt bijvoorbeeld bezoekers, zorgt voor het kopieerwerk of verzorgt de planten.
In leerjaar 2 ga je op werkproject bij bijvoorbeeld de scouting. Op deze locatie onderhoud je bijvoorbeeld het groen rondom het gebouw of je maakt schoon en schenkt koffie in het gebouw. Op deze manier worden de competenties voor de vervolgstages van leerjaar 3, 4 en 5 geoefend, onder leiding van vrijwilligers en docenten.
In de bovenbouw volg je de praktijkvakken techniek, groen, (uiterlijke) verzorging, horeca en verkoop. Door het volgen van specialisatievakken ontdek jij waar jouw interesse ligt. Je start met een stage in groepsverband. Het doel van deze stage is om jouw arbeidsvaardigheden te vergroten en in teamverband te leren werken. Als je deze stage met een voldoende doorloopt ga je door met een individuele stage.
We hebben vijf richtingen (specialisaties) waarin je branchecertificaten kunt halen: Dienstverlening en Zorg, Verkoop en logistiek, Techniek, Horeca en Groen. Je volgt ook vakken zoals Nederlands, Rekenen, Burgerschap en creatieve vakken zoals Drama en Beeldende vorming.
In leerjaar 4 en 5 kies je voor één of twee specialisaties. Aan het einde van het schooljaar doe je een examen voor één of meer specialisaties. Als je het examen hebt behaalt krijg je een schoolcertificaat of een landelijk erkend branchecertificaat. Aan het eind van je opleiding behaal jij het landelijk erkende Diploma Praktijkonderwijs.
Als het aansluit bij jouw leerroute kun je bij ons ook een Entree-diploma (mbo-1) halen. Hiermee kun je doorstromen naar werk of mbo-2 voor een vervolgopleiding.
Heb je wat meer tijd nodig om aan te sluiten bij het vmbo? Dan kun je - na overleg tussen je huidige school en EYE College - starten in onze PrO+ klas. Je volgt één jaar vmbo-leerstof voor de kernvakken, gecombineerd met praktijkvakken. Aan het eind van dat jaar bekijken we of je doorstroomt naar het vmbo of verdergaat binnen het praktijkonderwijs. Binnen die route werk je toe naar het diploma Praktijkonderwijs, of stroom je via de PrO/mbo-route uit met een mbo-1 diploma aan het eind van leerjaar 4.